İstanbul’un en güzel yerlerinden olan Kadıköy, kusursuz yeri ve güzel insanlarıyla, kedileriyle, köpekleriyle ilgi çekici bir yer. Kadıköy’e bağlı bir sürü semt var. Onlardan birinde ise ismi geçince dahi insanı hüzünlendiren ilginç bir çeşme var, ”Kadıköy’ün Ayrılık Çeşmesi”. Bu yazıda bu çeşmenin eski tarihinden ve neden bu ismi aldığından bahsettik.
İstanbul’da Yaşan Çoğu Kişi Marmaray ya da Metro Gibi Ulaşım Duraklarından Aşina Olduğu Ayrılık Çeşmesi’nin Yapılış Tarihi Kesin Olarak Bilinmiyor.

Net Olmayan Kaynaklarda Yazanlara Göre Bu Çeşme 17. Yüzyılın Başlarında Kızlarağası Gazanfer Ağa Tarafından Bir Namazgâh ile Birlikte Yaptırıldığı Söylenmektedir.

Çeşmenin Üzerinde Yazanlara Göre ise 1741 Yılında Kızlarağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 Yıllarında ise 5. Mehmet’in torunu olan Düriye Sultan tarafından iki kere tamir ettirildiği öğrenilmiştir.

Gel Gelelim İsminde Geçen ve Bizi Hüzünle Kaplayan ”Ayrılık” Kelimesinin Bu Çeşmeyle Olan Bağına

Doğuya Yapılan Seferlerin Öncesinde Tüm Askerlerin Hazırlıklarını Yaptığı ve Yola Çıkılmak için toplandığı yer bu çeşmedir.

Ordular Bu Çeşmeden Yola Çıkıp, Bugün Bağdat Caddesi Olarak Adlandırdığımız Bağdat Yolu’na Doğru İlerlermiş.

Durum Böyle Olunca İnsanlar Sevdiklerini Bu Çeşmenin Olduğu Yerden Uğurlamaya Gelirmiş. O Kadar Fazla İnsan Birbirine Sarılıp Bu Çeşmenin Önünde Vedalaştı ki Düşününce İnsanın Şuan Bile İçine Bir Garip Hüzün Çöküyor.

Sadece Ordu Değil, Osmanlı Döneminde Hacca Giden Hacılarda Buradan Uğurlanırmış

Sadece Osmanlı Zamanı Değil, Bizans Döneminde de Bizanslı Askerlerin Savaşa Uğurlandığı Yer Olması Sebebiyle Tarih Boyunca Birçok Vedaya Sahne Olmuştur.
